Schommelende rente én stijgende woningprijzen: kandidaat-kopers kampen met fear of missing out

De schommelingen in de marktrente, de vrees voor stijgende tarieven voor woonkredieten en een oververhitte woningmarkt zijn actuele topics die weinigen onberoerd laten. Die vrees creëert vandaag volgens hypotheek.winkel bij heel wat kandidaat-kopers een fear of missing out, een gevoel dat het nu of nooit is om die woningdroom te realiseren. Hypotheek.winkel adviseert om het hoofd koel te houden en te starten met een persoonlijk, begeleid proces om die woondroom te realiseren. Zo is het belangrijk dat hij of zij klaar is om die beslissende stap te nemen én dat de toekomstige energieprijs in kaart gebracht wordt. Zich laten leiden door de evolutie in rente of de actuele woningprijs is volgens het adviesbureau geen goed idee. Bij aankopen uit fear of missing out, zien zij namelijk maar al te vaak spijt bij de aankopers. Bovendien is het volgens hypotheek.winkel helemaal niet zeker dat de rentevoeten voor hypothecaire rentes fors zouden stijgen.
Woningmarkt in beweging
De striktere regelgeving van de Nationale Bank in 2020, waarbij slechts een deel van de “first-time buyers” een quotiteit van meer dan 90% krijgt en er dus meer eigen middelen op tafel gelegd moeten worden dan in 2019, in combinatie met de schommelende marktrente en de hoge woningprijzen, maakt dat er vandaag heel wat beweegt in de woningmarkt. Immers, hoe lager de rente, hoe hoger de woningprijzen omdat men meer kan ontlenen. Maar ook omgekeerd kunnen stijgende rentes druk zetten op de woningprijzen.
Lage rente, hogere woningprijzen
Op 22 juli gaf de Europese Centrale Bank (ECB) mee dat er nog tot minstens eind 2023 een periode van lage rente volgt. Ook de voorwaarden om de rente op te trekken zijn moeilijker gemaakt, waardoor economen verwachten dat de rente nog lang laag zal blijven. Dit is volgens hypotheek.winkel echter niet zonder gevolgen voor de woningprijzen.
“Het ECB is zich bewust van het neveneffect van hun monetair beleid: lage rente vertaalt zich in stijgende huizenprijzen. Daarom zullen ze ook maatregelen moeten nemen om de oververhitting in de vastgoedmarkt, die zich in het grootste deel van Europa voltrekt, tegen te gaan”, aldus David Geerts, CEO van hypotheek.winkel.

Die woningprijzen zitten ook in België vandaag in stijgende lijn. Hypotheek.winkel ziet dat het gemiddeld kredietbedrag in 2018 € 212.000 bedroeg ten opzichte van € 233.000 in de eerste helft van 2021.
De marktrente heeft dan wel een directe invloed op de woningprijzen, de schommelingen vertalen zich volgens hypotheek.winkel niet meteen in veranderende rentevoeten voor hypothecaire leningen. Er is wel wat beweging geweest in de rentes die de banken aanrekenen voor een hypothecaire lening, maar volgens het adviesbureau zijn deze zijn zeer beperkt.
“Het beleid van het ECB, de concurrentie tussen de banken en de marges die zij nemen bovenop de rentemarkt om een licht stijgende rentemarkt te absorberen of op te trekken in een licht dalende rentemarkt, zijn voldoende groot. Maar, wat de toekomst zal geven is een moeilijk gegeven. Veel zal van het beleid van de centrale banken afhangen”, voegt David Geerts toe.

Aankoop uit fear of missing out zorgt voor spijt later
Ook al valt de toekomst moeilijk te voorspellen, de onzekerheid en speculatie in combinatie met de stijgende huizenprijzen zorgen er volgens hypotheek.winkel wel voor dat kandidaat-kopers vandaag met fear of missing out kampen.
“Er zijn in het verleden nog tijden geweest waarin deze fear of missing out getriggerd werd. Zo denk ik aan de woonbonus in 2019 wanneer de huizen ook aan gekke prijzen gekocht werden om toch maar van de woonbonus te kunnen genieten. We zien echter regelmatig dat mensen spijt hebben van deze beslissing als ze snel moeten beslissen en de volgorde in het beslissingproces omdraaien en zich laten leiden door externe factoren eerder dan door de eigen prioriteiten en mogelijkheden. Het gaat namelijk om meer dan een belegging of een huis, het gaat over jouw eigen droomwoning en je thuis”, licht David Geerts toe.
Het hoofd koel houden en het volledige proces doorlopen
Het adviesbureau raadt aan om met een specialist ter zake alle noodzakelijke stappen te doorlopen en grondig te bekijken welk budget er is en op welke zaken de kandidaat-koper moet letten.
“Zo is niet enkel de huidige woningprijs belangrijk maar ook de ‘toekomstige’ energieprijs. De woning moet namelijk tegen 2050 energiezuinig zijn en tegen 2030 wil men een reductie van 55% van het CO2-niveau. Dan volgen wat huisbezoeken om voeling te krijgen met de eigen woonwensen. De vastgoedprijzen en marktrentes worden pas bekeken wanneer die beslissende stap kan genomen worden. Het is belangrijk om die volgorde niet om te draaien. Wij willen kandidaat-koper adviseren om ook in deze onzekere tijden het hoofd koel te houden en te focussen op wat voor jou belangrijk is: die droomwoning”, sluit David Geerts af.